24 Aralık 2011 Cumartesi

Demeter

Tahıl,ürün ve meyve tanrıçası olmanın yanısıra mevsimleri getirdiğine inanılan Demeter,Attika ve Sicilya gibi tarımsal bölgelerde öne çıkan bir kültün odağıydı.Yunan geleneğinde Rhea ve Kronos'un kızı sayılmasına karşın,köken olarak Hint-Avrupa toprak ana ilahından doğmuş olabilir.

Demeter ürünlerin ekilip biçilmesiyle bağlantısından dolayı,tarlalarda çalışan kadınların gözünde saygın bir figürdü.Dahası,evliliği ve genelde edepli aile yaşamını koruduğuna inanılırdı.Erkekler misilleme yapacağı korkusuyla onun kutsal ağaçlarını kesmeye cesaret edemezlerdi.

Demeter açısından yılın en kutsal vakti hasadın toplandığı,harmanda savrulduğu,şenliklerle ve gizli ayinlerle kutlandığı dönemdi.Demeter'i mutlu etmek gerekirdi.Mizaç olarak zengin gönüllü olmasına karşın,Persephone'nin kaçırılışına tepkisinde görüldüğü gibi,ihanete uğrayınca öfkesinin sert olacağına inanılırdı.


Persephone un kaçırılışı

Demeter hiç evlenmez ama bazı Olympos ilahlarını cezbeder.Erkek kardeşi Zeus bile kıskançlığa varacak ölçüde ona tutulur.Thebai'nin kurucusu Kadmos'un düğününde,güzel tanrıça Zeus ve Elektra'nın oğlu genç İasion'la bir gönül ilişkisine girer.Bunu öğrenen Zeus bir yıldırımla İasion'u öldürür.

Demeter'in başka bir hayranı olan Poseidon daha talihli çıkar.Elde etmeye çalıştığı Demeter bir kısrağa dönüşerek ondan kaçar;ama Poseidon bir aygır biçimine bürünerek,onu kendisiyle yatmaya razı eder.

Demeter'in  birkaç çocuğu vardır.Ölülerin diyarının kraliçesi Persephone ve Dionysos'la bağlantılı eğlence tanrısı İakkhos,kardeşi Zeus'tan olan çocuklarıdır.Oğlu olan zenginlik tanrısı Ploutos'un babası İasiom'dur.Herakles'in yol arkadaşı uçan Arion ise Poseidon'la ilişkisinden doğmuştur.
       
   Persephone                        İakkhos                               Ploutos

                       

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder